BOĞATEPE/ZAVOT YA DA KARS’IN MASALSI KÖYÜ
PROF DR AZİZ EKŞİ
Adını ilk kez 2015 yılında duydum BOĞATEPE köyünün. Tanıyınca çok geç kaldığımı anladım. Sesin hızı mı yavaştı yoksa rüzgar mı ters esiyordu? Oysa öykünün başlangıcı 1880’li yıllara uzanıyor ve değerli bir gıda(peynir) üzerinden yazılıyor.
2015 yılında MESUDİYE’de “Türkiye Demokrasi Forumu” düzenliyoruz.Forumda yurdumuzun farklı yörelerindeki kırsal kalkınma örneklerinin de tanıtılmasını ve tartışılmasını düşünüyoruz. Başarılı kalkınma örneklerini ararken Mustafa Bektaş Boğatepe köyünden ve İlhan KOÇULU’dan söz ediyor. Hemen aradım İlhan Koçulu’yu ve konuşmacı olmasını istedim...
Kendisi gelemedi ama köyden iki kadını konuşmacı olarak önerdi.Bu birinci farktı. Solmaz KOÇULU ve Emine ÖMÜR adlı bu iki bacı foruma katıldılar. Kürsüye birlikte çıktılar ve nöbetleşe konuştular. Birisinin bıraktığı yerden diğeri devam etti. Bu da ikinci farktı. Üstelik konuşma, köyden görsellerle powerpoint eşliğinde yapıldı. Bu da üçüncü farktı. Herkes hayran kaldı, hem anlatıma hem de kalkınma öyküsüne... Herkese bir cesaret geldi kendi köyünü değiştirmek için.
Kafamda
somutlaşmaya başlayan bu köyü görmeliydim.Yine İlhan Koçulu’yu aradım.Çağdaş
Koçulu’nun adını vererek ziyaret yolunu açtı. 22 KASIM
2018 tarihinde, eşimle birlikte bu masalsı köydeydik...
Kars’ın
yaklaşık 50 km uzağında ve Göle yolu üzerinde. Ardahan il olunca referandum
yapılıyor ve Kars tercih ediliyor. Fakat Göle’yi de çok seviyorlar. 2344 metre
rakımlı Boğatepe geçidini aşınca yolun sağındaki Zavot
sığırı heykeli köyün yolunu gösteriyor.
Kars’ta kar
yoktu fakat rakımdan dolayı Boğatepe’ye yılın ilk karı yağmıştı.
Bizi genç bir kardeşimiz karşıladı. Adı Çağdaş Koçulu.
Doğrudan peynir tesisine gittik. Üretim devam ediyordu
ve kaşar hamuru kalıplara basılıyordu.
Sonradan öğrendik ki bu işi yapan (Haydar Koçulu) köyün muhtarı ve Çağdaş’ın da babasıdır. Bu şi yapanın muhtar olması Boğatepe’ye özgü başka bir farktı. Sonra Haydar Koçulu’nun evine konuk olduk. Soba başında kahvaltı yaptık. Keteden pekmeze her şey doğal ve yereldi. Özellikle peynir tipleri çok çekiciydi.
Zavot,
bu köyün eski adı. Rusça’da mandıra anlamına geldiği yazılı. Köyün
esas geçimi peynirden. Sığır popülasyonu yerli Zavot(%20) ve
Montafon(%80) ırkından oluşuyor. Yöredeki bitki
çeşitliliği kuşkusuz sütün bileşimine de yansıyor. Geleneksel üretim peynire
kendine özgü bir değer katıyor. Çok sayıda peynir tipi üretiliyor.
Ancak “eski Kars kaşarı” ve Kars gravyeri” ağır basıyor. Kars
kaşarı, kalitesi, coğrafi işaretleme belgesi ile de güvence
altında... Artık her aklına esen üretemiyor.
Köyün
tarihi konusunda internette yeteri kadar bilgi var. Ancak başlıca değişimlere
değinmeden de olmaz:
Peynir
üretimi 1880 yılına kadar uzanıyor. Yöre o zaman Rusya’nın egemenllğinde.
Peynir üretimine David Moser(İsviçre asıllı) öncülük ediyor. Üretimi
ise Çarlık Rusya’dan kaçan Malakanlar gerçekleştiriyor.
Malakanlar 1917’den sonra Sovyet Rusya’ya dönüyor.
Kars 1920
yılında Türkiye’nin egemenliğine geçiyor ve geleneksel peynir üretimi bu kez
Tiflis’ten yöreye göçen Karapapaklar(Terekemeler) ile kooperatif
çatısı altında devam ediyor. Bazı kaynaklarda, kooperatif çalışmalarının 1980
yönetimi tarafından engellendiği ve peynir üretiminin aksadığı
yazılı!...
ehliyet sınav soruları için geçmiş yıllardaki soruları inceleyerek kendinizi test edebilir, eksik olduğunuz konulara tekrar dönüş sağlayarak bilgi eksiklerinizi giderebilirsiniz. Bu kapsamda en çok sorulan 10 soru, kendinizi kapsamlı olarak test edebileceğiniz 25 soruluk sınavlar ve gerçek ehliyet sınavında olduğu gibi 50 soruluk sınavlara tabi tutulabilirsiniz. Günün her anında, istediğiniz yerden sorulara erişerek İnternet aracılığı ile giriş yapıp soruları çözmeye hemen başlayabilirsiniz
YanıtlaSil