İnsan sağlığı perspektifinden gıda prosesleri
Prof Dr AZİZ EKŞİ-Lefke
Avrupa Üniversitesi
Gıdalara hazırlama ve muhafaza amacı ile çok sayıda işleme tekniği
uygulanıyor.Bunlardan kurutma, fermentasyon, tuzla muhafaza, şekerle muhafaza ve
tütsüleme oldukça eskidir. Daha sonra konserve ve dondurma yöntemleri yaygınlaşıyor.
Son zamanlarda ise vurgulu elektrik alanı, yüksek hidrostatik basınç, ohmik ısıtma gibi alternatif
yöntemler araştırılıyor.
Gıda işleme yöntemlerinin olumlu olduğu gibi olumsuz yanları da var..Fakat
bu işlemlerin daha çok olumsuz yanları üzerinde duruluyor.Biz de önce olumsuzlardan
başlayalım:
Bu grupta yer alan başlıca değişmeler; besin ögesi kaybı ve zararlı bileşik
oluşması gibi iki başlık altında toplanabilir.
(1)Besin ögesi kaybı özellikle buğdayın öğütülmesi ve pirincin beyazlatılması sırasında ortaya çıkıyor. Bu prosesler,buğdaydan ve çeltikten özellikle diyet lifi, B grubu vitamin ve mineral kaybına yol açıyor.Bu olgu, dünyada yetersiz beslenme sorununun başlıca nedenlerinden biridir. Çünkü; dünya ölçeğinde günlük enerji gereksiniminin yaklaşık %40’ı bu iki tahıldan karşılanıyor.
(2) Isıl işlem( pastörizasyon, sterilzasyon vb) sırasında da vitamin(özellikle
C vitamini) ve amino asid kaybı ortaya çıkıyor. Fakat proses koşulları,
kayıpların minimal düzeyde olacağı şekilde tasarlanıyor. Bu kayıpların, evde uygulanan haşlama, ısıtma, pişirme
işlemelri içinde geçerli bir gerçektir.
(3)Aşırı ısıl işlem uygulanan
gıdalarda sağlığa zararlı bileşikler oluşabiliyor.Bunların başlıcaları; hidroksimetilfurfural
(HMF), akrilamid,AA), polisikklikaromatikhidrokarbon (PAH) dur. Bu bileşikler
kanseojen olarak değerlendiriliyor.
(4)Ayrıca
yağda aşırı kızartma sırasında epoksi yağ
asidi (EFA) ve yüksek sıcaklıkta monokloro-propandiol (MCPD) ve glisidol
ester(GE) gibi sağlık insan sağlığına
zararlı bileşikler oluşabiliyor.
Bu bileşiklerin farklı gıdalardaki miktarı
hakkında çalışmalar devam ediyor.
Bir yandan da bunların miktarının
azaltılması için mevcut prosesler iyileştirilirken
alternatif yöntemler de geliştiriliyor.
Gıda proseslerinin bu olumsuzluklarının tartışılması doğaldır. Doğal
olmayan, olumlu yanlarının hiç dile getirilmemesidir. Bu yaklaşım “gıda
proseslerinin gerekli olmadığı” yanılgısına yol açıyor. Ancak bu durumda ortaya
çıkacak kaosun boyutları asla düşünülmüyor.
Bu nedenele zaman zaman gıda
proseselerinin olumlu yönlerinin hatırlatılması gerekiyor.Onları gerekli kılan
da bu yararlı etkileridir:
(1)Gıdaların hasattan, sağımdan ya da
kesimden sonraki raf ömrü kısıtlıdır. Uygun bir koruma yöntemi ile gıdaların raf ömrü uzatılabiiyor.
Böylece gıda ısrafı önleniyor ve gıda
güvencesine katkı sağlanıyor.
(2) Çoğu bitkisel
gıdanın üretimi belirli bir yöre ve belirli bir mevsim ile sınırlıdır.
Uygulanan muhafaza yöntemi ile gıdanın her mevsim ve her yörede bulunabilirliği
sağlanıyor. Böylece dengeli beslenmeye yardımcı olunuyor.
(3) Gıda kaynaklı zehirlenmelere çoğunlukla çiğ
gıdalar neden oluyor.Bunun da başlıca nedeni patojen bakterilerdir.Ayrıca bir
çok gıda küf gelişmesi ve mikotoksin oluşması için uygun bir ortamdır.
Patojenler ancak ısıl işlemle inaktive edilebiliyor ve küf gelişmesi yine uygun
bir muhafaza yöntemi ile engellenebiliyor.Dolayısı ile gıda işleme, gıda
güvenliğini sağlamanın çok önemli önemli aracıdır.
(4)Tarımsal
üretimde pestisit, hormon, antibiyotik vb kullanımı yaygındır. Bunların
gıdalardaki kalıntıları da önemli bir gıda güvenliği sorunudur. Bu nedenle hammaddede
uygun testlerle kalıntı kontrolu zorunludur. Bu kontrol
testlerinin ev ölçeğinde uygulanması söz konusu değildir.
(5) Gıdalara uygulanan ısıl işlemler nişasta,
protein, pigment gibi büyük moleküllü
bileşiklerin sindirilebilirliğini ve yararlanırlığını artırıyor.Böylece
gıdaların besin değeri artırılıyor.
(6) Tüketim açısından gıdaların tat, koku, renk
ve doku gibi duyusal özellikleri de önemlidir.
Tüketicinin gıda tercihini öncelikle bu faktörler belirliyor. Çoğu
gıdanın kendine özgü duyusal özelliği proses sırasında oluşuyor.Çay ve simit
bunun bunun tipik örneğidir.
(7)Hazır gıdalar ayrıca mutfakta depolama, hazırlama ve dozlama
kolaylığı sağlıyor ve böylece yaşam kalitesinin iyileşmesini sağlıyor.
------------------------------
6.Gıda Güvenliği Kongresi/3-4 Mayıs 2018/İstanbul
Yorumlar
Yorum Gönder