Türkiye’de et tüketimi yeterli mi?
Prof Dr AZİZ EKŞİ
Sağlıklı yaşamın başlıca koşullarından
biri de yeterli ve dengeli beslenmedir.Bunun için önce karbonhidrat, protein ve
yağ tüketimi arasında bir denge kurulması gerekiyor.Bu dengenin en geçerli tanımı;
günlük enerjinin yaklaşık %50 karbonhidrattan, %20 proteinden
ve %25 yağdan karşılanmasıdır. Tek yanlı diyet tutkunları hariç, diğer
konu uzmanları bu oranlarda uzlaşıyor. Bu
oranlara yaklaşılmışsa kalan %5 ‘in
hangisinden sağlanacağı o kadar önemli değildir. Ayrıca; vitamin,mineral, amino
asid, yağ asidi gibi yaşamsal besin ögelerinin de her gün belirli miktarda
alınması gerekiyor.
Proteinin yaşam için önemini bilmeyen
yoktur. Vücudun başlıca yapısal ve işlevsel bileşenidir. Yetersizliği, çocuklarda
fiziksel ve bilişsel gelişme geriliğinin başlıca nedenidir. Özellikle de
hayvansal protein eksikliği önemlidir. Çünkü; çoğu bitkisel protein, bazı yaşamsal
amino asidleri(lisin,treonin,triptofan gibi)
yeterince içermiyor. Hayvansal proteinin başlıca kaynağı ise ettir.
Hayvan sayısının ve et tüketiminin böylesine tartışılmasının başlıca nedeni de budur.
Türkiye’de kişi başına yıllık et üretimi
, 2016 verilerine göre 37.3 kg’dır. Bunun
14.8 kg’ı kırmızı et, 22.5 kg’ı ise kanatlı etidir. Bu veriler, dünya ve
başka ülke verileri ile karşılaştırılınca, Türkiye’nin kendine özgü durumu daha
net görülüyor:
Göze çarpan birinci fark, et tüketiminin
düşüklüğüdür.Gerçi kişi
başına yıllık et tüketimi ülkeden ülkeye oldukça farklıdır.Hindistan’da 4.4 kg
iken Çin’de 58.2 kg, Brezilya’da 85.2 kg
ve ABD’de 120 kg dolayındadır. AB ortalaması 77.1 kg, dünya ortalaması 42.8 kg’dır. Türkiye’de kişi başına yıllık et tüketimi (37.3
kg), dünya ortalamasından bile düşüktür.1,2
İkinci fark, toplam et tüketiminde
kırmızı et ve kanatlı etinin payıdır.
Dünyada kırmızı etin payı %67, kanatlı
etinin payı ise %33’ dolayındadır.
Türkiye’de ise durum tersinedir. Kanatlı etinin payı daha fazla(%61), kırmızı
etin payı (%39) daha düşüktür. Gerçi kırmızı et bazı besin ögelerince( amino
asid, demir gibi) daha zengindir.Fakat Türkiye’de
kanatlı eti önemli bir protein kaynağıdır.
Üçüncü fark ,tüketilen etin hayvan türüne göre dağılımıdır. Bu fark,
kendini özellikle domuz ve koyun eti tüketiminde gösteriyor. Dünyada domuz
etinin payı %37 iken Türkiye’de sıfıra
yakındır. Buna karşılık Türkiye’de koyun etinin payı %13, dünyada
ise %2 dolayındadır.
Türkiye’de başka bir tartışma konusu,
kişi başına kırmızı et tüketiminin artıp artmadığıdır. TÜİK verilerine göre
2002 yılında 6.7 kg olan bu değer, 2016 yılında 14.8 kg olarak gözüküyor. Yetkililer de bu verileri kamu oyuna
açıklıyor. Ancak bu artışın gerçeği
yansıtmadığı anlaşılıyor. Çünkü; 2010 öncesi TÜİK verileri mezbaha dışı kesimleri kapsamıyor.Nitekim 2009’dan 2010’a kırmızı et üretiminin
416 bin tondan 793 bin tona çıkması bunu doğruluyor. Nerdeyse iki kata varan bu artışın nedeni; mezbaha dışı kesimin de istatistiğe dahil edilmesi ve bu nedenle 2010
öncesi et üretiminin olduğundan daha
düşük gözükmesidir.
Konu uzmanlarına göre3; eğer
mezbaha dışı kesimler de dikkate alınırsa 2002 yılı kırmızı et üretimi 1 035
700 ton ve kişi başına düşen miktar 15.7
kg’dır. 2016 yılı kırmızı et üretimi ise TÜİK verilerine göre 1 173 000 ton ve bundan kişi
başına düşen miktar 14.8 kg’dır. Dolayısı
ile kendimizi kandırmanın gereği yoktur.
2016 yılında kişi başına kırmızı et tüketimi,
2002 yılına göre fazla değil tam tersine daha düşüktür.
Kaldı ki, 2002 yılına göre artış olsa bile, 2016 yılındaki kırmızı et ve
toplam et tüketimi dünya ortalamasından bile düşüktür ve dengeli beslenme için
gerekli miktarın oldukça altındadır. Dolayısı ile, Türkiye’de et tüketimi
yeterli değildir. Dengeli beslenme için kırmızı et tüketiminin bugünkü düzeyin en azından 2 katı çıkarılması gerekiyor.Doğru politika, et
ithalatına son verilmesi ve bu artışın
yerli üretimle karşılanmasıdır.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 https://data.oecd.org/agroutput/meat-consumption.htm
2 https://www.statista.com/statistics/502294/global-meat-consumption-by-type/
3AKMAN,N. vd.2017. Türkiye’de sığır
yetiştiriciliği.Tarım Haftası Sempozyumu(sayfa:55-75). ZMO Yayını.Ankara.
Karadeniz./
21.04.2018
.
Yorumlar
Yorum Gönder