Meyve nektarı Türkiye için önemlidir!.
Prof
Dr AZİZ EKŞİ

Türkiye’ye
gelince… Meyve suyu ve nektarı tüketimi AB
ortalamasının üçtebiri kadar. Tüketimin artırılması gerekiyor ama biz azaltılması için çaba harcıyoruz. Torba yasa
ile meyveli içecek gibi meyve nektarına
da ÖTV(%10)getirmeye çalışıyoruz. Bu olgu, gıdaların bileşimi ve tüketim
profili hakkındaki bilgimizin yetersiz olduğunu gösteriyor:
(1)Türkiye’de
toplam meyve suyu/meyve nektarı/meyveli içecek tüketiminin yaklaşık %10’u meyve suyu, %60-65’i meyve nektarı ve %25-30’u meyveli ve
aromalı içecektir. Görüldüğü gibi, meyve nektarı başlıca içecek grubudur. Dolayısı
ile meyve nektarına ÖTV koymak, artık meyve işlemeyin demektir. Ya da “çiftçi ve sektör ne yaparsa yapsın!”
demek değil midir?
(2)Meyve suyu sektöründe en sevilen tatlar
şeftali, vişne ve kayısıdır. Şeftali yaklaşık
%33 ile birinci, vişne %22 ile ikinci ve
kayısı %15 ile dördüncü sıradadır. Bu üç meyveden de %100 meyve suyu işlenemiyor.
Çünkü; vişne çok ekşi, şeftali ve kayısı ile çok kıvamlı. Bu nedenle(zorunlu
olarak) biraz su ve şeker katkısı ile
meyve nektarına işleniyor. Meyve nektarına ÖTV koymak, Türkiye’ye özgü” bu üç
meyve nektarını içmeyin!” demektir. Ya
da “çocuklar ne içerse içsin!” demek değil miidir?
(3)Meyve
nektarı ile alınan şekerin toplam şeker
tüketimindeki payı %2-3 kadardır. Bunun da yarısı meyveden gelen şekerdir.
Nektarı tümüyle yasaklasak bile şeker tüketiminin azalmasına katkısı o kadar az
ki!.. Bu durumda, şekerin azaltılmasına meyve nektarından başlanılması akılcı
mıdır? Ya da,"başka gıda bulamadınız mı?"desek yanlış mıdır?
(4)Meyve
nektarı ile meyveli ve aromalı içecek arasındaki farkı da unutmayalım.. Nektarın
yarıya yakını meyveden. İçeceğin ki sıfıra yakın. Nektar koruyucu ve
renklendirici vb katkı maddesi içermez. Oysa içeceğe koruyucu, renklendirici vb katkı ilavesi serbesttir. Aradaki fark çok belirgin
değil midir? Ya da nektar meyveye daha yakın değil midir?
(5)
Meyve suyu sektörünün işlevini de unutmayalım.. Bir yandan ülkenin
ağaçlanmasına ve çiftçi gelirlerinin artmasına, öte yandan ise ihracatın gelişmesine ve sağlıklı beslenmeye
katkıda bulunuyor.
Ne
yediğimizi bilmediğimiz gibi ne dediğimizi ve ne yaptığımızı da bilmiyoruz galiba…
Yorumlar
Yorum Gönder