Meyveden meyve suyuna işlem akışı
Prof Dr AZİZ EKŞİ
Meyveyi görüyoruz; fabrikaya taşınırken veya fabrika
girişinde. Meyve suyunu da görüyoruz;
fabrika çıkışında veya market rafında. Fakat meyvenin meyve suyuna nasıl dönüştüğünü görmüyoruz. Bu
nedenle merak ediyoruz… Üstelik bunu bilmek bizim en doğal hakkımız. Bu
nedenle, dönüşüm sürecini kısaca gözden geçirmekte fayda var.
Meyve suyu kural olarak; taze, sağlıklı ve olgun meyvelerden
işleniyor. Kasa içinde ve kamyonla bahçeden fabrikaya taşınıyor. Fabrikaya girişte kontrol ediliyor, beklenen özellikleri taşıyor mu diye…
Fabrikada meyve genellikle önce konsantreye işleniyor. Daha
sonra bu konsantreden tekrar meyve suyu veya meyve nektarı hazırlanıyor.

Elmanın ikilemi/Gürbüz Doğan Ekşioğlu

Elmanın ikilemi/Gürbüz Doğan Ekşioğlu
Önce konsantrenin nasıl işlendiğine
bakalım…
Süreç, yıkama
işlemi ile başlıyor. Bu işlemle, meyve ile taşınan toprak, toz, yaprak, sap,
çöp gibi yabancı maddeler uzaklaştırılıyor. Yıkanan meyve esaslı bir ayıklama işleminden geçiyor. Meyve band
üzerinde taşınırken, varsa(ki mutlaka vardır) çürük, küflü, ezik, ham vb
olanları mutlaka ayrılıyor. Çünkü
meyvenin kalitesi meyve suyuna da yansıyor. Bu nedenle yalnızca yenilebilen nitelikteki
sağlıklı meyveler yoluna devam ediyor.
Bunu, presleme öncesi hazırlama işlemi izliyor. Bu aşamada vişne ve üzümün sapı, narın
kabuğu, şeftali ve kayısının çekirdeği, portakal ve limonun kabuk yağı tekniğine
uygun olarak ayrılıyor. Elma ve ayva ayrıca meyve değirmeninde kıyılıyor.
Meyvenin meyve suyuna dönüşümü presleme(sıkma) işlemi ile gerçekleşiyor. Elma, vişne ve nar suyu meyve presinde, portakal ve limon suyu sitrus presinde sıkılarak elde
ediliyor. Şeftali ve kayısı ise palper denilen elek sisteminden
geçirilerek püreye dönüştürülüyor.
Presten alınan elma, vişne ve nar suyuna genellikle bir durultma işlemi gerekiyor. Çünkü
tüketici bu meyve sularının berrak olanını tercih ediyor. Bunun için önce
tortunun çökmesi sağlanıyor ve daha sonra filtrasyon
uygulanıyor.
Filtrasyon sonrası berrak meyve suyu doğrudan pastörize
edilerek tüketime sunulabiliyor. Fakat
uygulamada; meyve suyu ve püre kolaylık açısından önce konsantreye
dönüştürülüyor. Bu amaçla meyve suyu
veya püresinin suyu belirli ölçüde uçuruluyor. Geriye; şeker, asid, vitamin, mineral gibi besin
ögelerince yoğun ve koyu kıvamlı bir
ürün kalıyor. Bu nedenle bu işleme konsantrasyon(yoğunlaşma) ve elde edilen ürüne de konsantre(doğrusu meyve suyu
konsantresi) deniyor.
Yoğunlaşma şeker veya vb
bir katkı ile değil suyun
buharlaşması ile sağlanıyor. Tıpkı üzüm suyundan pekmez yapılması gibi. Fakat
konsantrenin rengi pekmez gibi koyu değildir. Bunun nedeni, suyun evaporatör
denilen aygıtlarda düşük basınçta ve düşük sıcaklıkta kısa sürede buharlaşmasıdır.
Böylece yanmanın önüne geçiliyor ve meyve suyunun
doğallığı olabildiğince korunuyor.
Elde edilen konsantre, kalitenin korunması için +4°C(vişne, elma)
veya -18°C’de (portakal, limon) depolanıyor.
Gelelim konsantreden meyve suyu
hazırlamaya…
Birinci
adım karıştırma işlemidir. Konsantre bir tanka alınıyor. Üzerine evaporasyonda uçurulan kadar su ekleniyor. Bir anlamda meyve suyu
yeniden elde ediliyor. Diyelim ki meyve suyunun doğal briksi (şeker, asid vb
maddelerin yüzdesi) 11 ve suyu uçurularak konsantrede 66’ya çıktı. Su katılarak
tekrar başlangıç noktasın(11 brikse) getiriliyor. Bu aşamada, daha önce meyve
suyundan ayrılan aroma da tekrar
eklenebiliyor.
Meyve suyu berraksa(elma, vişne, nar) tekrar bir filtrasyon, pulplu(portakal, şeftali)
ise homojenizasyon uygulanıyor. Her iki işlem de fizikseldir. Filtrasyonda
katı parçacıklar meyve suyundan
ayrılıyor. Homojenizasyonda ise katı
parçacıkların meyve suyunda dağılması sağlanıyor.
Bunu, hava alma(deareasyon) işlemi izliyor. Meyve
suyuna karışan hava alınıyor ki oksidasyon
olmasın. Daha sonra bozulmaya yol açan
mikroorganizmaların ölmesi için pastörizasyon uygulanıyor. Bu amaçla meyve suyunun 95-99°C’de 30-60 saniye tutulması yeterli oluyor. Ve süreç
dolum işlemi(kutu veya şişe) ile tamamlanıyor.
Kısaca, fabrikaya gelen meyve el değmeden bu işlemlerden geçiyor ve market rafında meyve suyu olarak karşımıza çıkıyor.


El değmiyordur evet ama meyve birçok makineden geçiyor ne faydalı olan posasını bırakıyorlar ne de bütün halinde tüketilmesi barsaklar için gereken homojenizasyon ve filtrasyonla parçalanan meyve tanelerini. Kusura bakmayın ama yazınızın sonunda el değmemiş olduğuna vurgu yapmanız benim içimi pek rahatlatmadı, yetersiz.
YanıtlaSil