Konsantreden meyve suyu nedir?
Prof
Dr AZİZ EKŞİ
Bu kavramın da gereğince anlaşıldığı
söylenemez. Yola konsantre kavramı ile çıkalım. Konsantreden kasıt kuşkusuz gerçek meyve
konsantresidir. Daha sonra değinileceği gibi meyve suyu konsantresi sanılan
başka ürünler de var.
Çoğu meyve gibi doğal meyve suyunun
%85-89’u sudur. Bu suyun önemli ölçüde(en az yarısının) buharlaştırılması
ile elde edilen ürüne “meyve suyu konsantresi” deniliyor.
Buharlaşan sadece saf sudur, meyveden gelen şeker, asid,mineral gibi bileşenler
konsantrede kalıyor. Suyun uçurulması, “evaporatör” denilen aygıtlarla vakum
altında ve düşük sıcaklıkta gerçekleştiriliyor ki meyve suyunun doğal rengi, lezzeti ve besin değeri olabildiğince
korunsun. Ayrıca, elde edilen meyve suyu konsantresi de düşük sıcaklıkta(genellikle +4°C veya -18°C’de) muhafaza ediliyor ki zamanla
kalite kaybı olmasın. Meyve suyunu konsantreye işlemenin nedeni ise depolama(hacım) ve muhafaza(stabil) kolaylığıdır.
Bu ürün hakkında tüketicinin bilgisi
azdır. Çünkü genellikle raflarda yer almıyor. Fabrikada depolanıyor ve
gerektiğinde yeniden meyve suyuna dönüştürülüyor. Bu amaçla konsantreye, buharlaşan
kadar su katılıyor. Yani evaporatörde uzaklaştırılan su yeniden kazandırılıyor.
İşte bu yolla elde edilen meyve suyuna “konsantreden
meyve suyu” deniliyor. Tüketicinin doğru bilgilenmesi için bu uygulamanın meyve suyu etiketinde belirtilmesi(konsantreden
hazırlanmıştır/ from cancentrate) gerekiyor.
Diğer alternatif, elde edilen meyve suyunun
olduğu gibi(konsantre edilmeden) pastörize edilmesidir. Bu alternatif
dünyada NFC (not from concentrate/konsantreden
değil) olarak biliniyor. Bu kavramın yaygın
bir TÜRKÇE karşılığı yoktur, fakat eğer meyve
suyunun etiketinde “konsantreden hazırlanmıştır” ibaresi yoksa konsantreden değil (NFC) demektir.
İki meyve suyu arasında meyve oranı
açısından bir fark yoktur(ikisinde de %100’dür). Fakat ısıya maruz kalma derece
ve süreleri biraz farklıdır. Gerçi doğrudan (NFC) meyve suyu da raf ömrü için pastörize ediliyor. Ancak konsantreden meyve suyu
ayrıca evaporasyon nedeni ile daha fazla ısıya maruz kalıyor. Bu farkın meyve
suyunun rengine ve lezzetine yansıması
kaçınılmazdır. Fakat kalite farkı söylendiği kadar belirgin değildir. Gerek
dünyada gerek Türkiye’de konsantreden
meyve suyu daha yaygındır.
Bu konudaki en büyük yanılgı, meyve suyu konsantresinin, “meyveli şurup” ya
da “aromalı şurup” gibi ürünlerle
karıştırılmasıdır. Meyveli şurup; şeker, asid, renklendirici ve bir miktar
meyve suyundan; aromalı şurup ise
şeker, asid, renklendirici ve esanstan oluşuyor. Ayrıca koruyucu katılması da yasak değildir. Bunlar genellikle toplu tüketim yerlerinde su ile
seyreltilerek meyveli ya da aromalı içeceğe(meyve suyu veya nektarına değil)
dönüştürülüyor.
Bu iki ürün(meyveli şurup ve aromalı
şurup) yıllarca maalesef ”konsantre meyve suyu” adı ile
raflarda yer aldığı için tüketicinin
dikkatli olması ve farkı bilmesi gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder