Meyve suyunda küf oluşur mu?
Prof Dr Aziz Ekşi
Meyvede olduğu gibi meyve suyunda da küf
gelişmesi doğaldır. Ancak, pastörize edilen ambalajlı meyve suyunda normal
koşullarda küf gelişmez. Çünkü
pastörizasyon işlemi ile bozulmaya yol açan diğer mikroorganizmalar gibi
küfler de öldürülmüştür. Ambalaj ile de mikroorganizma bulaşması
engellenmiştir.
Bununla birlikte, bazı ekstrem koşullarda ambalajlı meyve suyunda da küf
oluşabilmektedir. Küfler genellikle hızlı geliştiği ve sıvı yüzeyinde veya içinde yığın oluşturduğu için tüketicinin aklına
farklı sorular gelebilmektedir.
Ambalajlı meyve suyunda küf oluşmuşsa; ya pastörizasyon
işlemi yetersizdir ya ambalaj kapağı
açılan meyve suyu bir köşede unutulmuştur
ya da ambalajda gözenek/sızıntı oluşmuştur.
Ancak bunların gerçekleşme olasılığı aynı değildir:
(1)PASTÖRİZASYON YETMEZLİĞİ: Pastörizasyon
için meyve suyu belirli sıcaklıkta belirli süre ısıtılmaktadır. Eğer sıcaklık
veya süre açısından belirlenen norma uyulmamışsa canlı mikroorganizma kalabilir ve bunlar zamanla gelişebilir. Ancak, pastörizasyon
otomatik kontrollu ve güvenceli koşullarda uygulandığı için bu yolla küflenme
olasılığı oldukça düşüktür.
(2)KAPAĞIN AÇILMASI: Ambalaj kapağı açılan
meyve suyu, bir kısmı içildikten sonra
kalanı uzun süre bir köşede unutulursa yine küflenme olasılığı vardır. Çünkü;
kapağın açılması sırasında havadan veya elden küf bulaşabilir. Kapak tekrar
kapatılsa bile bulaşan küf zamanla gelişir ve yayılır. Meyve suyunun küflerin
gelişmesi için uygun bir ortam olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ambalajı
açılan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3 içinde tüketilmelidir.
(3)AMBALAJDAN SIZINTI: Meyve suyu ambalajı; yükleme, taşıma, raflama
sırasında baskı, düşme, çarpma gibi etkilerle deforme olabilmekte ve ambalajda gözle görülemeyen küçük gözenek ve sızıntı oluşabilmektedir. Gözenekten sızan meyve suyuna havadan bulaşan küf zamanla gelişmekte ve gelişme ambalajın içindeki meyve suyunda da devam etmektedir. Bu olay meyve suyu daha depoda veya rafta iken gerçekleşmektedir. Zamana bağlı olarak küf miselleri ya yüzeyde derimsi bir tabaka ya da meyve suyunun içinde topaklaşan bir kitle oluşturmaktadır. Uygulamada rastlanan küflenme olaylarının en yaygın nedeni budur.
sırasında baskı, düşme, çarpma gibi etkilerle deforme olabilmekte ve ambalajda gözle görülemeyen küçük gözenek ve sızıntı oluşabilmektedir. Gözenekten sızan meyve suyuna havadan bulaşan küf zamanla gelişmekte ve gelişme ambalajın içindeki meyve suyunda da devam etmektedir. Bu olay meyve suyu daha depoda veya rafta iken gerçekleşmektedir. Zamana bağlı olarak küf miselleri ya yüzeyde derimsi bir tabaka ya da meyve suyunun içinde topaklaşan bir kitle oluşturmaktadır. Uygulamada rastlanan küflenme olaylarının en yaygın nedeni budur.
Böyle bir
görüntü ile karşılaşan tüketici,
bunun küften geldiğini bilemediği için başka canlı varlığından bile kuşku
duyabilmektedir. Bu durumdaki meyve suyu kuşkusuz tüketilmemelidir. Ancak bunun,
meyvede de gelişen küflerden kaynaklandığı ve başka bir
canlının söz konusu olmadığı
bilinmelidir.
En doğrusu; ambalajı deforme (göçük,
çarpık, ezik) meyve suyunun satın
alınmaması, ayrıca ambalajın sızıntılı olup olmadığının kontrol edilmesi ve böyle bir durum varsa satış noktasının uyarılmasıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder