Meyve suyu raf ömrü nasıl sağlanıyor?
Prof Dr AZİZ EKŞİ-Lefke Avrupa Üniversitesi
Raf ömrü deyince bir gıdanın renk,
koku ve tat gibi karakteristik özelliklerini koruduğu süreyi anlıyoruz. Bu süre gıdadan gıdaya değişiyor. Bazı
gıdalar daha çabuk, bazıları daha geç
bozuluyor. Raf ömrü uzun olunca kuşkulanıyoruz, acaba bunu sağlayan içerdiği
bir koruyucu madde mi diye…
Kuşku duymakta haksız da sayılmayız. Çünkü bazı gıdaların raf
ömrünün benzoat ve sorbat gibi koruyucu
bir madde ile sağlandığı doğrudur. Hatta meyve suyu sanılan bazı
içeceklerin de. Fakat meyve suyu ve meyve nektarı, raf ömrü koruyucu madde ile sağlanan içeceklerden değildir.
Meyve suyunun raf ömrü
pastörizasyon ile sağlanıyor. Pastörizasyon, gıda muhafazası için 200 yıldır
uygulanan fiziksel bir yöntemdir. Kısaca, bozulmaya yol açan mikroorganizmalar
ısı etkisi ile öldürülüyor ve sonradan
mikroorganizma bulaşması ambalajla
engelleniyor. Ambalaj açılmadığı veya delinmediği sürece meyve suyu bozulmuyor.Fakat ambalaj açıldığında veya
delindiğinde havadan mikroorganizma bulaşıyor ve meyve suyu zamanla bozuluyor.
Bozulma süresi sıcaklığa göre değişiyor. Buzdolabında daha geç, oda
sıcaklığında daha çabuk gerçekleşiyor.
Ambalajı açılan meyve suyunun bozulması doğaldır. Koruyucu madde içermediğinin göstergesidir. Eğer koruyucu
madde içerseydi, ambalaj açılsa veya delinse bile bozulmazdı. Çünkü koruyucu
madde mikroorganizma gelişmesini
engellerdi.
Pastörizasyon ile ambalajlı meyve
suyu için sağlanan raf ömrü 12 aydır. Bu sürenin sonu, ambalaj üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi(TETT/best before: ay ve yıl) olarak belirtiliyor.
Unutmayalım ki bu tarih, ambalaj
açılmadığı sürece geçerlidir. Ambalaj
açıldığında bulaşma ve dolayısı ile bozulma başlar. Bu nedenle, kalan meyve suyu buz dolabında muhafaza edilmeli ve 2-3
gün içinde tüketilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder