Meyve oranına göre içecek tipleri
Prof Dr Aziz EKŞİ-
Lefke Avrupa Üniversitesi Gastronomi Bölümü
Sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim açısından bu içecek tipleri arasındaki farkın bilinmesi önemlidir. Bunları birbirinden ayıran temel kriter içerdikleri “meyve oranı”dır. Meyve oranı deyince, tüketime hazır ya da bardağa konulan içeceğin yüzde kaçının meyveden oluştuğunu anlıyoruz. Kalanı; şeker, asit, aroma, renklendirici, koruycu vb katkılardan oluşmaktadır.
Sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim açısından bu içecek tipleri arasındaki farkın bilinmesi önemlidir. Bunları birbirinden ayıran temel kriter içerdikleri “meyve oranı”dır. Meyve oranı deyince, tüketime hazır ya da bardağa konulan içeceğin yüzde kaçının meyveden oluştuğunu anlıyoruz. Kalanı; şeker, asit, aroma, renklendirici, koruycu vb katkılardan oluşmaktadır.
Meyve
suyu hakkındaki bilgimizin yeterli olduğu söylenemez. Bunun nedeni, adı “meyve” ile başlayan farklı
içecek tiplerinin bulunması ve bunların aynı sanılmasıdır. Daha doğrusu
aralarındaki farkın bilinmemesi ve tümüne birden meyve suyu denilmesidir. Gerçi
her birinin meyve ile bir bağı vardır fakat meyve ile yakınlığı aynı değildir.
Farkı
bilmeliyiz!...
İçecek tipleri arasındaki en önemli fark meyve oranının farklı olmasıdır. Meyve
oranına göre(çoktan aza doğru) bu içecekler; meyve suyu, meyve nektarı,
meyveli içecek ve meyve aromalı
içecek olarak adlandırılıyor. Türk Gıda Kodeksi’ne göre sınıflandırma
böyledir. Bunların içerik açısından farkına gelince…
|
Dolayısı
ile meyve suyu, meyve oranı en yüksek(yüzde 100) ve “meyveye
en yakın” içecektir. Bu nedenle meyve suyuna “sıvı meyve” denilse yeridir. Nitekim bazı dillerde meyve suyu, bu
anlama gelen “liquid fruit” ve “flüssiges obst” gibi kavramlarla da
tanımlanmakta ve böylece diğer içecek tiplerinden farkı net bir şekilde
vurgulanmaktadır.
Ancak
her meyveden %100 meyve suyu
işlenemiyor. Bazı meyvelerin suyu veya püresinin ya tadı çok ekşi veya kıvamı çok
koyudur. Bu nedenle doğrudan içilmeye uygun değildir. Vişne tadı ekşi olanların, şeftali ve kayısı ise kıvamı koyu olanların örneğidir. Bunların içme kıvamına
getirilmesi için su ile biraz seyreltilmesi
ve şeker katkısı ile tat dengesinin yeniden oluşturulması gerekiyor. Bu sırada
meyve oranı da kaçınılmaz olarak biraz düşüyor. Bu içecek grubu. meyve
nektarı olarak adlandırılıyor. Bu içecek tipinin
meyve suyundan farkı, meyve oranının
düşük olması ve ayrıca katkı şeker ve
asit içerebilmesidir.
Bunların
minimum meyve oranı, meyve türüne göre farklıdır. Minimum meyve oranının limon ve nar nektarında %25, vişne
nektarında %35, kayısı nektarında
%40, şeftali ve portakal nektarında %50 olması gerekiyor. Meyve oranı açısından nasıl ki meyve suyu “meyveye
en yakın” içecekse, meyve nektarı da “meyve
suyuna en yakın” içecektir.
Meyve oranı ve
içecek tipleri
İçecek
tipi
|
Meyve oranı
|
İçeriği
|
Muhafaza
yöntemi
|
Meyve suyu
|
%100
|
Meyveden
gelen doğal bileşenler
|
Yalnız
pastörizasyon (koruyucu içermez)
|
Meyve
nektarı
|
Şeftali % 50
Kayısı % 40
Vişne % 35
|
Şeker
ve asit katkısı
|
Yalnız
pastörizasyon (koruyucu içermez)
|
Meyveli
içecek
|
% 10
|
Şeker,
asit, aroma, renklendirici katkı
|
Koruyucu
madde veya pastörizasyon
|
Aromalı
içecek
|
% 0
|
Şeker,
asit ,aroma, renklendirici katkı
|
Koruyucu
madde veya pastörizasyon
|
Meyve
suyu ve meyve nektarının ortak yanı; raf ömrünün koruyucu madde ile değil
pastörizasyon ile sağlanmasıdır.
Pastörizasyon, meyve suyunda bozulmaya yol açan mikroorganizmaların ısı etkisi
ile öldürülmesine dayanıyor ve gıda muhafazası için 200 yıldır uygulanıyor.
Meyve
oranı, meyve nektarına göre daha düşük olan iki içecek tipi daha vardır. Bunlardan birincisi meyveli içecek (fruit drink), diğeri aromalı
içecek olarak adlandırılıyor. Meyveli içecekte meyve oranının minimum %10 olması gerekiyor. Eğer gazlı ise bu oran %4’e kadar düşebiliyor.
Örneğin,%10 portakal suyu içeren içecek, portakallı içecek veya portakal
içeceği olarak adlandırılıyor. Bu adlandırma yanılgıya yol açabiliyor. Eğer
adı ile meyve oranı arasındaki ilişki bilinmiyorsa bu içecek portakal suyu veya portakal nektarı diye satın
alınabiliyor. Ve içerken hayal kırıklığına uğranılıyor.
Bir
de aromalı içecek grubu var ki, bu
grubun meyve ile ilişkisi meyvenin yalnızca kokusunu/aromasını taşımasından
kaynaklanıyor. Eğer elma aroması katılmışsa “elma aromalı içecek” olarak
adlandırılıyor. Bilinçli olmayan tüketici bunun elma suyu veya elma nektarı olduğunu düşünebiliyor. Oysa bu içecek tipinin
meyve oranı gerçekte ”sıfır veya sıfıra
yakın”dır.
Etiketi Okumalıyız!.
Satın
alırken içeceğin öncelikle adına ve meyve
oranına bakmalıyız!..Bununla yetinmemeli, etikette yazılı meyve oranını da kontrol etmeliyiz. Çünkü
meyvenin gücü(antioksidan, mineral, vitamin), ancak meyve oranı ölçüsünde içeceğe yansımaktadır.
|
Eğer içecek meyveye yakın olsun istiyorsak, öncelikle meyve suyunu(%100), yoksa meyve nektarını(%25-50) tercih etmeliyiz. Meyve oranının yalnız besin değerine değil, içeceğin tadına da yansıdığını göreceğiz.
LabMedya 2017 Sayı 42
Yorumlar
Yorum Gönder